Bouwontwerp

Vroeger ging architectuur voornamelijk over esthetiek, maar tegenwoordig staan de gebouwprestaties en het welzijn van de gebruikers van het pand centraal. Hoewel er natuurlijk voldoende ruimte overblijft voor creativiteit.

In onze blogs gaan we in op de balans tussen het creëren van prachtige en interessante utiliteitsgebouwen, waarbij tevens de gebouwprestaties worden gemaximaliseerd.

Het Bodmin Jail Hotel met glazen zadeldak
Bouwontwerp

Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra

Het potentieel van daglicht maximaliseren in hotels en conferentiecentra heeft verschillende voordelen. Gasten en bezoekers vinden het prettiger om tijd door te brengen in natuurlijkere gemeenschappelijke ruimtes. En het personeel is tevredener en productiever.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze producten, kennis over gezonde gebouwen en inspirerende project.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.

Jumbo Food Market met Vario Therm lichtstraatsysteem

Fysieke winkels die de concurrentie aangaan met webwinkels zullen hun klanten een optimale ervaring moeten bieden. Retailpanden met natuurlijk daglicht bieden een completere ervaring voor klanten. Goed daglicht creëert ook een aangename omgeving voor werknemers. Natuurlijk licht zorgt voor prettige ruimtes die consumenten uitnodigen om er tijd door te brengen. Daglichtproducten kunnen een voordelige keuze zijn en verminderen het energieverbruik door kunstverlichting.

Het oude koninklijke station in Ballater

Daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations zijn een uitdaging voor ontwerpers. Maar ze leveren ook veel op voor de mensen die zich vaak in deze drukke ruimtes begeven. Reizigers voelen zich vaak gefrustreerd of overweldigd op luchthavens of in treinstations. Een goed ontwerp met daglicht heeft echter een positieve invloed op deze emoties.

Buitenaanzicht belevingskantoor Appèl

Daglichtoplossingen kunnen de productiviteit, het comfort en het welzijn van werknemers vergroten. Daglichtinval is tevens energie-efficiënt en voordelig aangezien er minder kunstverlichting nodig is. Bekijk ons e-book: Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen en ontdek hoe daglicht invloed heeft op gebruikers van utiliteitsgebouwen en hoe u daglicht kunt integreren in het gebouwontwerp.

Sophie Amalie Gården met glazen panelen

Voldoende daglicht in zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Goede daglichtomstandigheden dragen bij aan het herstel van patiënten en verbindt mensen met de buitenwereld. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven tijdens hun herstel. Maar het draagt ook bij aan meer comfort voor de werknemers. In de wintermaanden kunnen mensen die last hebben van winterdepressie,  baat hebben bij een maximale blootstelling aan daglicht. Ramen en dakbeglazing kunnen een belangrijke rol spelen bij positiviteit, gezondheid en productiviteit.

Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

Daglicht en architectuur

De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd.¹ De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd. Deze factoren betreffen: maak contact, blijf actief, wees opmerkzaam, blijf leren, en geef.² De vraag blijft echter, hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die deze factoren positief kunnen beïnvloeden?

Door Koen Steemers, hoogleraar Duurzaam ontwerpen en is hoofd van de afdeling Architectuur aan de universiteit van Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Sterrenhemels

Bij het kijken naar de nachtelijke hemel voelen de meesten van ons een intieme band met het universum. Toch zijn sterrenhemels en maanverlichte nachten tegenwoordig steeds zeldzamer voor stedelingen. Gezien de schade die te veel licht 's nachts toebrengt aan de mens en aan ecosystemen, is het tijd om onze relatie met de 'nachtelijke kant' van ons leven en onze cultuur.

Door Paul Bogard, is een schrijver en universitair docent Engels aan de James Madison University in Harrisonburg, Virginia

Daglicht ervaren in een bebouwde omgeving

Gedurende de laatste anderhalve eeuw hebben kunstlicht en de herstructurering van werktijden ons schijnbaar 'bevrijd' van de dagelijkse cycli van licht en donker die de natuur ons geeft. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat deze afscheiding van de natuur aanzienlijke negatieve gevolgen kan hebben, zoals gezondheidsproblemen en sociale problemen. Daarom is er een hernieuwde verbinding nodig met het ritme van de natuur. En dit is een conclusie die ook een grote invloed zal hebben op de architectuur.

Door Russell G. Foster, Professor of Circadian Neuroscience and the Head of Department of Ophthalmology at Oxford University

Natuurlijk licht dat binnenvalt via VELUX modulaire lichtstraten, scholengroep René Guest, Frankrijk

Een belangrijke functie van een gebouw is het buitenhouden van ongewenste geluiden. Geluidsisolatie is een belangrijke parameter voor bouwcomponenten, aangezien lawaai van buitenaf een negatieve invloed kan hebben op gezondheid, stemming en leervermogen.

Lichtstraatoplossing met Lessendakmodules 5-30˚, Hessenwaldschule, Weiterstadt, Frankfurt, Duitsland

Goed ontworpen klaslokalen dragen bij aan goede leerprestaties. Een goede akoestiek is een van de doorslaggevende factoren. In dit artikel bekijken we wat geluid in klaslokalen precies inhoudt en hoe architecten en ontwerpers de negatieve effecten van geluid kunnen minimaliseren. De meeste mensen die weleens in een klaslokaal zijn geweest, weten dat het er altijd lawaaierig is.

Kinderen in klaslokaal met veel daglicht

Als kinderen het gevoel hebben dat het klaslokaal 'van hen' is, wordt hun eigenwaarde en verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd. Dat leidt tot betere leerresultaten.

Lessenaarsdak 5-30° en Sheddak 25-90° in de School Campus Bütze, Wolfurt, Oostenrijk

Stimulans, kleur en visuele complexiteit zijn belangrijk bij het creëren van een levendige leeromgeving in klaslokalen. Maar waar ligt de gezonde balans tussen te weinig en te veel prikkels?

Gemeentehuis Aarup, Denemarken, is omgetoverd tot kinderdagverblijf/kleuterschool

Scholen zijn complexe omgevingen waar een groot aantal factoren samenwerken die bepalen hoe een kind de school ervaart, zowel op fysiek, intellectueel of sociaal gebied.

Schoolontwerp met daglicht en lichtstraten

Heeft u er ooit bij stilgestaan dat 64 miljoen Europese kinderen meer tijd op school doorbrengen dan waar dan ook, behalve in hun eigen huis?

Een overdekt zwembad met daglicht

Een VELUX Commercieel glazen dak daglichtsysteem is een daglichtoplossing die beschikbaar is in verschillende ontwerpconfiguraties en kan voldoen aan de specificaties van elk bouwproject. Glasdakconstructies zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken en kunnen worden geïnstalleerd om de hoeveelheid daglicht die een ruimte binnenkomt te optimaliseren. Dubbele of driedubbele glaspanelen zijn beschikbaar als onderdeel van een nieuwbouw- of renovatieproject.

Modulaire lichtstraten Step oplossing in kantoorgebouw

Een atrium wordt ontworpen en gebouwd in verschillende configuraties met de mogelijkheid van op maat gemaakte ontwerpen om centrale ruimten te creëren in elk gebouw. Atriums creëren uitnodigende daglichtruimten in nieuwe en gerenoveerde gebouwen.

Ruimtes transformeren

VELUX Commercial transformeert ruimtes met een divers assortiment robuuste en flexibele daglicht- en ventilatieoplossingen.

ebook - Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen