Daglichtoplossingen ontwerpen voor sportcentra


Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem
Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

In goed verlichte en geventileerde sportcentra blijven klanten langer actief. Door een verbinding met de buitenwereld maken mensen ook in de winter gebruik van het sportcentrum, als de hoeveelheid daglicht gedurende de dag wordt gemaximaliseerd. Dit creëert een verbinding tussen mensen en de natuur terwijl ze sporten en er ontstaat een uitnodigende ruimte.

Vijf populaire indoor sportcentra:

  • Fitness 
  • Spa en zwembad 
  • Stadion 
  • Sportpaviljoen 
  • Bowlingbaan 

Lichtvereisten voor sportcentra

In grotere ruimtes, zoals sporthallen, kan een consistente lichtverdeling een punt van aandacht zijn, vooral wanneer er kunstverlichting wordt gebruikt. Zeker als er verschillende sporten worden beoefend in het gebouw. Verschillende sporten of competitieniveaus kunnen andere eisen stellen aan de lichtsterkte. Bij contactsporten, zoals voetbal, is er meestal behoefte aan veel licht. Dit geldt ook als het competitieniveau hoger is.

Externe verenigingen en professionele organisaties hebben duidelijke verwachtingen als het om verlichting gaat. Vaak is er bij het ontwerp behoefte aan een combinatie van natuurlijk licht en kunstverlichting. Consistent licht is van groot belang om ervoor te zorgen dat sporten leuk blijft. Dit geldt vooral als objecten bewegen tussen lichte en donkere ruimtes, wat risico geeft op schade of letsel. Hangende verlichting kan ook voor schittering zorgen en het zicht beperken als iemand naar boven kijkt. Door gevelramen te combineren met daglichtproducten in het dak kan er een evenredige lichtverdeling worden bereikt.

Minimale vereiste lichtsterkte voor de meeste sportactiviteiten:

  • 200 tot 300 lux

Maximale vereiste lichtsterkte voor de meeste sportactiviteiten:

  • 1000 lux

Extra comfort in sportcentra

Het is belangrijk om schittering te verminderen zodat sporters niet gedesoriënteerd of verblind worden. Daglichtoplossingen kunnen worden gespecificeerd met semitransparante beglazing of rolgordijnen om schittering en slagschaduw te voorkomen. Dit vermindert tevens het risico op oververhitting door direct zonlicht in de zomermaanden. De ventilatieoplossingen bieden extra ondersteuning en dragen bij aan een goede binnentemperatuur. Frisse lucht vergroot het comfort van sporters en zorgt ervoor dat ze beter presteren.

Op maat gemaakte polycarbonaat lichtstraat voor Braywick Leisure Centre

Op maat gemaakte polycarbonaat lichtstraat voor Braywick Leisure Centre

Lichtstraten met diffuse beglazing kunnen de reflectie van zwemwater verminderen, waardoor spelers beter beschermd zijn tegen vliegende objecten, zodat ze zich volledig kunnen richten op de gekozen activiteit. Er zijn ook balvaste en stootvaste lichtstraatoplossingen. Lichtgewicht lichtstraten zijn de ideale keuze voor renovatieprojecten waarbij extra ondersteuning voor zware lichtstraatsystemen praktisch niet haalbaar is.

Beschikbare daglichtoplossingen voor sportcentra

VELUX Commercial heeft een compleet assortiment oplossingen voor daglicht en natuurlijke ventilatie. Daarnaast bieden we rook- en warmteafvoer (RWA) en uitgebreide ondersteuning, ook na de voltooiing van uw project. Nieuwbouw- en renovatieprojecten kunnen baat hebben bij een breed aanbod aan oplossingen, zoals lichtkoepels en glazen platdakramen, lichtstraten en glasdakconstructies.

In het Engelse Maidenhead leverde VELUX Commercial een op maat gemaakte polycarbonaat lichtstraat voor Braywick Leisure Centre. Het ontwerp bevat geïntegreerde ventilatie voor de centrale galerie evenals diffuus daglicht. Doordat schittering wordt geminimaliseerd, kunnen bezoekers de houten boogconstructie in het plafond goed bewonderen.

Productkeuze, technisch advies, montageservice en onderhoud maken allemaal deel uit van de ondersteuning die VELUX Commercial biedt. 

Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen met uw projectdoelen.

ebook - Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Daglicht en architectuur

De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd.¹ De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd. Deze factoren betreffen: maak contact, blijf actief, wees opmerkzaam, blijf leren, en geef.² De vraag blijft echter, hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die deze factoren positief kunnen beïnvloeden?

Door Koen Steemers, hoogleraar Duurzaam ontwerpen en is hoofd van de afdeling Architectuur aan de universiteit van Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.

Jumbo Food Market met Vario Therm lichtstraatsysteem

Fysieke winkels die de concurrentie aangaan met webwinkels zullen hun klanten een optimale ervaring moeten bieden. Retailpanden met natuurlijk daglicht bieden een completere ervaring voor klanten. Goed daglicht creëert ook een aangename omgeving voor werknemers. Natuurlijk licht zorgt voor prettige ruimtes die consumenten uitnodigen om er tijd door te brengen. Daglichtproducten kunnen een voordelige keuze zijn en verminderen het energieverbruik door kunstverlichting.

Het oude koninklijke station in Ballater

Daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations zijn een uitdaging voor ontwerpers. Maar ze leveren ook veel op voor de mensen die zich vaak in deze drukke ruimtes begeven. Reizigers voelen zich vaak gefrustreerd of overweldigd op luchthavens of in treinstations. Een goed ontwerp met daglicht heeft echter een positieve invloed op deze emoties.