Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra


Het Bodmin Jail Hotel met glazen zadeldak
Het Bodmin Jail Hotel met glazen zadeldak

Het potentieel van daglicht maximaliseren in hotels en conferentiecentra heeft verschillende voordelen. Gasten en bezoekers vinden het prettiger om tijd door te brengen in natuurlijkere gemeenschappelijke ruimtes. En het personeel is tevredener en productiever.

Hotels hebben verschillende functies en doelen: hotelkamer, receptie, restaurant, lounge, keuken en bar zijn een aantal veel voorkomende ruimtes. Moderne gebouwen hebben vaak behoefte aan architectonische innovatie, maar het renoveren van oude panden is ook populair in de hospitalitybranche. Met daglichtoplossingen kunnen zorgen voor optimale natuurlijke en kunstverlichting.

Kunstverlichting en energieverbruik in hotels

Openbare ruimtes in hotels zijn vaak drukke plekken of doorstroomlocaties. De vereiste lichtsterkte varieert per land. Ventilatie en thermisch comfort zijn ook overwegingen bij het beoordelen van de daglichtopties. Kunstverlichting is verantwoordelijk voor 15 tot 45 procent van het elektriciteitsverbruik in kleine hotels en restaurants. Natuurlijk licht kan dit percentage naar beneden brengen.

In de ruimtes die 24 uur per dag worden gebruikt, is het energieverbruik hoger. In een hotel met 65 kamers, is het energieverbruik in traditionele gangen bijvoorbeeld 1000 kWh per dag. In lobby's is dat 370 kWh per dag. Hotelkamers verbruiken ongeveer 350 kWh per dag (bron: ec.europa.eu).

Conferentiecentrum de RAI met roedensysteem

Conferentiecentrum de RAI met roedensysteem

De voordelen van daglicht als verlichting voor hotels

Minder energieverbruik betekent minder operationele kosten. Lichtstraten zijn een duurzame optie met natuurlijk licht en gaan lang mee. Als bedrijfseigenaar kiest u wellicht voor daglichtoplossingen als onderdeel van uw financiële en duurzame strategie. Maar daglicht verlicht ook gemeenschappelijke ruimtes, die daardoor een natuurlijke charme krijgen. Meer natuurlijk licht zorgt ook voor een betere nachtrust en herstel na een jetlag: een mooi pluspunt voor reizigers.

Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra

De uitstraling die u kiest voor uw hotel of conferentiecentrum heeft invloed op de ontwerpplannen. Grote ruimtes worden vaak onregelmatig gebruikt en hebben vaak meerdere functies. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor conferenties, bruiloften en sociale evenementen. Maar de uitdagingen zijn hetzelfde. Het wordt vaak warm als er veel mensen in een ruimte zijn. Inventieve ventilatieoplossingen kunnen grote ruimtes een stuk aangenamer maken voor gasten.

Het Green Solution House toont de voordelen van daglicht in een hotel en conferentiecentrum. Elk onderdeel van het gebouwontwerp draagt bij aan circulariteit of duurzaamheid. Daglicht speelde een belangrijke rol bij het behalen van de innovatieve en ambitieuze projectdoelen. 196 zadeldakmodules geven vorm aan de oogverblindende binnentuin en het atrium.

Over VELUX Commercial

Bij VELUX Commercial zijn we er trots op dat we u kunnen helpen met daglichtproducten voor elk soort hotel. We bieden ook uitgebreide ondersteuning, zelfs nadat uw project is voltooid. Productkeuze, technisch advies, montageservice en onderhoud maken allemaal deel uit van de ondersteuning die we bieden. Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen met uw volgende project.

ebook - Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Buitenaanzicht belevingskantoor Appèl

Daglichtoplossingen kunnen de productiviteit, het comfort en het welzijn van werknemers vergroten. Daglichtinval is tevens energie-efficiënt en voordelig aangezien er minder kunstverlichting nodig is. Bekijk ons e-book: Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen en ontdek hoe daglicht invloed heeft op gebruikers van utiliteitsgebouwen en hoe u daglicht kunt integreren in het gebouwontwerp.

Sophie Amalie Gården met glazen panelen

Voldoende daglicht in zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Goede daglichtomstandigheden dragen bij aan het herstel van patiënten en verbindt mensen met de buitenwereld. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven tijdens hun herstel. Maar het draagt ook bij aan meer comfort voor de werknemers. In de wintermaanden kunnen mensen die last hebben van winterdepressie,  baat hebben bij een maximale blootstelling aan daglicht. Ramen en dakbeglazing kunnen een belangrijke rol spelen bij positiviteit, gezondheid en productiviteit.

Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

Daglicht en architectuur

De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd.¹ De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd. Deze factoren betreffen: maak contact, blijf actief, wees opmerkzaam, blijf leren, en geef.² De vraag blijft echter, hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die deze factoren positief kunnen beïnvloeden?

Door Koen Steemers, hoogleraar Duurzaam ontwerpen en is hoofd van de afdeling Architectuur aan de universiteit van Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.