Daglichtoplossingen voor kantoorgebouwen


Buitenaanzicht belevingskantoor Appèl
Belevingskantoor Appèl

Daglichtoplossingen kunnen de productiviteit, het comfort en het welzijn van werknemers vergroten. Daglichtinval is tevens energie-efficiënt en voordelig aangezien er minder kunstverlichting nodig is. Bekijk ons e-book: Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen en ontdek hoe daglicht invloed heeft op gebruikers van utiliteitsgebouwen en hoe u daglicht kunt integreren in het gebouwontwerp.

Behalve thuis, brengen we het grootste deel van onze tijd door op werk. Sinds het digitale tijdperk is begonnen, bevinden veel werkplekken zich in een kantooromgeving. Maar met een goed daglichtontwerp is het nog steeds mogelijk om verbinding te houden met de buitenwereld.

Een nieuw soort relatie met kantoorruimtes

De Covid-19 pandemie heeft een grote invloed op hoe mensen werken. Het heeft ook onze behoefte aan aangename gemeenschappelijke ruimtes onder de aandacht gebracht. Daglichtproducten kunnen bijdragen aan meer licht en een schone lucht in kantoorruimtes, iets waar mensen behoefte aan hebben. De tijd die personeel samen doorbrengt, speelt een waardevolle rol bij het opbouwen van werkrelaties en stimuleert het welzijn van uw personeel en uw omzet. Een gezond binnenklimaat kan ook leiden tot een 15% hogere productiviteit. Mensen die in kantoren met ramen werken, slapen gemiddeld 46 minuten langer per nacht.

Lichtstraten met comfortventilatie vullen uw kantoorruimtes met frisse lucht en helpen om de temperatuur te reguleren. Daarnaast creëren ze een verbinding met de buitenlucht.

Verder kunnen ze er ook voor zorgen dat er aan vereisten voor rookafvoer wordt voldaan. Meer dan 80% van het Europese kantoorpersoneel wordt te veel blootgesteld aan hoge of lage temperaturen (bron: VELUX artikel gezonde werkplekken). Het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit en thermisch comfort helpt voorkomen dat mensen last krijgen van het sickbuildingsyndroom.

Daglichtoplossingen specificeren voor kantoorgebouwen

De kantoorsector bestaat uit nieuwe en gerenoveerde panden in alle vormen en maten. Daglichtoplossingen spelen in op de behoeften van magazijnen, historische gebouwen en moderne ontwerpen, elk op een eigen manier. Als u duurzaam te werk wilt gaan, zijn er veel producten die u helpen met uw architectonische ontwerp. Daglichtoplossingen kunnen worden voorzien van comfortventilatie; rolgordijnen en zonwering kunnen helpen bij het voorkomen van oververhitting en schittering. Als de CO2-niveaus dalen, is uw personeel minder duf en beter geconcentreerd. Er ontstaat een aangename omgeving waar iedereen graag tijd doorbrengt.

UK Hydrographic Office

UK Hydrographic Office

VELUX Commercial werkt mee aan ambitieuze kantoorprojecten voor bedrijven die het belang van daglicht inzien. Er werden bijvoorbeeld tweehonderd modulaire lichtstraten gemonteerd in het UK Hydrographic Office van het Britse Ministerie van Defensie, als onderdeel van een innovatieve licht- en ventilatiestrategie. Bekijk ons referentieproject en lees meer over ons prijswinnende ontwerp boordevol licht.

Voor de uitbreiding van hun hoofdkantoor was Geelen Counterflow op zoek naar een uiterst duurzame oplossing die in overeenstemming was met hun cradle-to-cradle-ontwerpprincipes. Ze kozen een prefab constructie die aan het einde van de levensduur gedemonteerd en gerecycleerd kan worden.

Onze flexibele assortiment aan daglichtoplossingen biedt daglicht, natuurlijke ventilatie en rook- en warmteafvoer (RWA). De oplossingen kunnen gecombineerd worden zodat ze voldoen aan uw projectvereisten. Het assortiment bevat onder andere lichtkoepels en glazen platdakramen, lichtstraten en glasdakconstructies.

Bij VELUX Commercial zijn we er trots op dat we u kunnen helpen met daglichtproducten voor elk soort kantoorgebouw. We bieden ook uitgebreide ondersteuning, zelfs nadat uw project is voltooid. Productkeuze, technisch advies, montageservice en onderhoud maken allemaal deel uit van de ondersteuning die we bieden. Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen met uw ambitieuze projecten.

ebook - Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Sophie Amalie Gården met glazen panelen

Voldoende daglicht in zorginstellingen heeft verschillende voordelen. Goede daglichtomstandigheden dragen bij aan het herstel van patiënten en verbindt mensen met de buitenwereld. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis verblijven tijdens hun herstel. Maar het draagt ook bij aan meer comfort voor de werknemers. In de wintermaanden kunnen mensen die last hebben van winterdepressie,  baat hebben bij een maximale blootstelling aan daglicht. Ramen en dakbeglazing kunnen een belangrijke rol spelen bij positiviteit, gezondheid en productiviteit.

Sportcentrum Bertrange met Grillodur daglichtsysteem

Daglichtoplossingen zijn een verrijking voor mensen die naar een sportcentrum komen. Natuurlijk licht in een sportieve omgeving draagt bij aan een prettig gevoel tijdens het sporten. Er wordt meer gebruik gemaakt van gemeenschappelijke ruimtes als het licht evenredig wordt verdeeld en er veel frisse lucht is. Het is bewezen dat een verbinding met de buitenwereld het humeur en het algehele welzijn van mensen verbetert.

Daglicht en architectuur

De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd.¹ De relatie tussen architectuur en gezondheid heeft in het verleden weinig aandacht gehad. Recent onderzoek heeft dit veranderd. Zo heeft de Britse overheid in het Forsight-project vijf factoren gevonden die de welzijn van een mens bevorderd. Deze factoren betreffen: maak contact, blijf actief, wees opmerkzaam, blijf leren, en geef.² De vraag blijft echter, hoe kunnen we gebouwen ontwerpen die deze factoren positief kunnen beïnvloeden?

Door Koen Steemers, hoogleraar Duurzaam ontwerpen en is hoofd van de afdeling Architectuur aan de universiteit van Cambridge

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.