Daglichtoplossingen voor openbare gebouwen


Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten
Terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.

Vijf voorbeelden van populaire openbare gebouwen:

  • bibliotheek
  • gemeentehuis
  • postkantoor 
  • kunstgalerie
  • bioscoop 

De voordelen van daglichtoplossingen in openbare gebouwen

Als het om verlichting gaat, heeft elk openbaar gebouw zijn eigen behoeften. Het gebruiksdoel heeft invloed op de benodigde hoeveelheid licht. Mensen spelen uiteraard een belangrijke rol als het gaat om verlichting; natuurlijk licht heeft bijvoorbeeld invloed op het welzijn. Specificatie en flexibele daglichtontwerpen maken innovatieve oplossingen voor specifieke projectbehoeften mogelijk. Een gemeenschappelijke ruimte met een atrium kan een inspirerende en prettige ruimte worden waar mensen graag tijd doorbrengen. 

In gemeenschappelijke ruimtes is er meestal behoefte aan bewegwijzering. Dit geldt vooral voor multifunctionele openbare gebouwen waar er sprake is van doorstroom. Het inzetten van daglicht als oriëntatiepunt biedt comfort op stressvolle momenten. Licht en ventilatie hebben ook een positief effect op de veiligheid. Lichtstraten met comfortventilatie kunnen bijdragen aan het reguleren van de temperatuur. Ze kunnen echter ook worden uitgerust met rook- en warmteafvoer (RWA), wat de risico's voor zowel de gebruikers als het gebouw verkleint in geval van brand.

Door de continue aanwezigheid van licht kunnen mensen verschillende taken uitvoeren in een gemeenschappelijke ruimte. Het daglicht verandert gedurende de dag, waardoor mensen zich verbonden voelen met buiten en beter in hun circadiaanse ritme blijven. In bibliotheken helpt natuurlijk licht mensen om zich op hun werk te concentreren. Diffuus licht vermindert ook schittering op computerschermen. Natuurlijke en mechanische ventilatie kunnen gecombineerd worden, om een gecontroleerde omgeving te realiseren. Dit kan nuttig zijn als er objecten geconserveerd moeten worden of als de temperatuur gereguleerd moet worden als het aantal mensen in een ruimte constant wijzigt. 

Bibliotheek Utopia

Bibliotheek Utopia

Voldoen aan verplichte normen met daglichtoplossingen

Alle openbare gebouwen moeten voldoen aan bouwvoorschriften en -normen. Dit geldt voor nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten. Daglichtoplossingen verminderen de behoefte aan kunstverlichting en helpen bij het voldoen aan thermische vereisten. Gecontroleerde ventilatieoplossingen functioneren alleen wanneer dit nodig is, wat helpt om energie te besparen.

Een voormalige militaire academie in het Belgische Aalst is een mooi voorbeeld van hoe daglichtinval in openbare gebouwen gemaximaliseerd kan worden. Tegenwoordig is het een stadsbibliotheek en een Academie voor Podiumkunsten, met een grootte van 8000 vierkante meter, bekend onder de naam Utopia. VELUX modulaire lichtstraten passen mooi bij de bestaande gevelramen, bieden frisse lucht en verbeteren het leervermogen. Het project ontving na voltooiing de BREAAM Excellent-beoordeling.

Welke daglichtoplossingen zijn er voor openbare gebouwen?

VELUX Commercial heeft een assortiment daglichtoplossingen voor openbare gebouwen. Deze kunnen worden gespecificeerd zodat ze voldoen aan de vereisten voor daglicht en natuurlijke ventilatie of rook- en warmteafvoer (RWA). 

Bibliotheek Utopia – Een voormalige militaire academie is omgetoverd tot een moderne stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten

Ons assortiment voldoet aan de daglichtvereisten van allerlei openbare gebouwen en bevat onder andere lichtkoepels en glazen platdakramen, lichtstraten en glasdakconstructies. Lichtstraatoplossingen zijn geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. 

VELUX Commercial staat voor u klaar om u te ondersteunen tijdens elke fase van uw bouwproject, van productkeuze en technisch advies tot montage en aftersales support. Als u aan een openbaar gebouw werkt, neem dan contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen met uw project.

ebook - Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen

Gerelateerde artikelen

Modulaire lichtstraten zorgen voor comfortventilatie en natuurlijk licht in de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de Peder Lykke-school. Foto: ITCHY.

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.

Jumbo Food Market met Vario Therm lichtstraatsysteem

Fysieke winkels die de concurrentie aangaan met webwinkels zullen hun klanten een optimale ervaring moeten bieden. Retailpanden met natuurlijk daglicht bieden een completere ervaring voor klanten. Goed daglicht creëert ook een aangename omgeving voor werknemers. Natuurlijk licht zorgt voor prettige ruimtes die consumenten uitnodigen om er tijd door te brengen. Daglichtproducten kunnen een voordelige keuze zijn en verminderen het energieverbruik door kunstverlichting.

Het oude koninklijke station in Ballater

Daglichtoplossingen voor luchthavens en treinstations zijn een uitdaging voor ontwerpers. Maar ze leveren ook veel op voor de mensen die zich vaak in deze drukke ruimtes begeven. Reizigers voelen zich vaak gefrustreerd of overweldigd op luchthavens of in treinstations. Een goed ontwerp met daglicht heeft echter een positieve invloed op deze emoties.

Het Bodmin Jail Hotel met glazen zadeldak

Het potentieel van daglicht maximaliseren in hotels en conferentiecentra heeft verschillende voordelen. Gasten en bezoekers vinden het prettiger om tijd door te brengen in natuurlijkere gemeenschappelijke ruimtes. En het personeel is tevredener en productiever.

Buitenaanzicht belevingskantoor Appèl

Daglichtoplossingen kunnen de productiviteit, het comfort en het welzijn van werknemers vergroten. Daglichtinval is tevens energie-efficiënt en voordelig aangezien er minder kunstverlichting nodig is. Bekijk ons e-book: Daglichtoplossingen ontwerpen voor utiliteitsgebouwen en ontdek hoe daglicht invloed heeft op gebruikers van utiliteitsgebouwen en hoe u daglicht kunt integreren in het gebouwontwerp.