{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Een moderne aanpak voor het ontwerpen van gebouwen inspireert professionele leren

Op Exeter College (Devon, VK) zijn modulaire lichtstraten geïnstalleerd boven een bestaande stalen infrastructuur. Dit als onderdeel van een uitbouwproject waarbij oud en nieuw met elkaar worden verbonden. Met elegante, slanke lichtstraten en stalen pilaren die elkaar spiegelen in de lengte is een indrukwekkend ontwerp gemaakt. Het springt niet alleen in het oog, maar het voldoet ook aan alle veiligheidsvoorschriften. Toegang tot het dak, voor onderhoud, speelde een belangrijke rol bij de ontwerpplanning. En dat gold ook voor de lichtstraten, die binnen een multifunctionele leeromgeving het daglicht maximaal naar binnen halen.

Teamsamenwerking en een innovatieve ontwerptool

Een belangrijke motivatie bij de planning was om via het ontwerp een motiverende leeromgeving te creëren. De universiteit wilde een professionele omgeving creëren waarbij studenten zin krijgen om te leren, op het moment dat ze een centraal atrium vol daglicht binnenstappen. Om dit voor elkaar te krijgen had aannemer Willmott Dixon, die grotendeels online moest communiceren, een betrouwbare en flexibele partner nodig gespecialiseerd in lichtstraten.

Om het project te laten slagen waren een strikte planning en minimale verstoring van de studiewerkzaamheden in het atrium een voorwaarde. Willmott Dixon en VELUX Commercial in samenwerking met AWW Architects maakten gebruik van de VELUX Daylight Visualizer. Een digitale 3D-tool waarmee je nauwkeurig de hoeveelheid daglicht en schittering kan meten.

De VELUX Daylight Visualizer ondersteunt bij het nemen van efficiënte beslissingen, waarbij rekening wordt gehouden met kosten, planning en de optimale hoeveelheid daglicht. Aan de hand van gesimuleerde 3D-afbeeldingen kozen de bouwers 78 modulaire lichtstraten, waarbij ze er zeker van waren dat projectdoelen tijdig zouden worden behaald. In 8 weken tijd werden twee rijen prefab lichtstraten gemaakt en geleverd, die vervolgens in slechts 2 dagen tijd werden geïnstalleerd.

Een futuristische universiteit organiseert culturele evenementen in multifunctionele ruimtes

Bij het ontwerp van de atrium daglichtoplossing was het ook belangrijk dat er evenementen konden worden gehouden op deze vlaggenschip campus. Evenementen van uitgeverij Penguin en het stadsbestuur werden gehouden bij de hoofdingang van de school. Maar ook evenementen van studenten, zoals modeshows, in de multifunctionele ruimte, waar jongeren moeten worden geïnspireerd tot grootse academische- en beroepsopleidingen.

Studenten lopen rond, zitten, lezen en komen samen met vrienden in een stimulerende leeromgeving. Er is nu daglicht in pauzeruimtes, klaslokalen, de kantine en prachtige multifunctionele ontvangstruimtes, wat bijdraagt aan de wauw-factor.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Toegepaste producten

2 x step lessenaarsdak

Step Lessenaarsdak/Zadeldak

Meerdere rijen lichtstraatmodules direct gekoppeld tot een glazen dak.

Afbeelding van Step Lessenaarsdak - VELUX modulaire lichtstraten Meer informatie over dit product

Aantal modules: 78

Step Lessenaarsdak/Zadeldak

Meerdere rijen lichtstraatmodules direct gekoppeld tot een glazen dak.

Afbeelding van Step Lessenaarsdak - VELUX modulaire lichtstraten Meer informatie over dit product

Steven Strang

Hoofd Huisvesting en Informationtechnologie op Exeter College

Soms is het resultaat van een bouwproject niet helemaal wat je ervan verwacht had. Maar dit gebouw komt exact overeen met de Daylight Visualizer 3D-visualisaties. Bezoekers en studenten van onze school lopen een plek binnen die indruk maakt en inspireert.

Simon Inch

Specifications Manager bij VELUX Commercial

De communicatie binnen het hele bouwprojectteam was geweldig. Alles moest grotendeels online, maar de samenwerking verliep uitstekend. Het was echt een genoegen deel uit te maken van dit project.

Het modulaire systeem - icoon

Het modulaire systeem

Meer informatie over modulariteit, belangrijke voordelen en onze co-creatie met Foster + Partners.

Bekijk het modulaire systeem
Projectondersteuning voor modulaire lichtstraten - icoon

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten