{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Modulaire lichtstraten als onderdeel van wijkvernieuwing

Icône is een nieuwbouwkantoor in de wijk Belval in Luxemburg met een uitnodigend uitzicht op de Hauts Fourneaux. Icône ligt in een historisch gebied dat oorspronkelijk bekend stond om zijn staalindustrie en bestaat uit 18.800 vierkante meter kantoorruimte, verdeeld over vijf verdiepingen. Het project was een antwoord op initiatieven van de overheid om het omliggende gebied na de industrialisatie nieuw leven in te blazen. Het gebouw omvat ontspanningsruimten voor samenwerking en creativiteit, evenals een restaurant en winkelruimte voor de bewoners.

Modern kantoor met een duurzame toekomst

Nadat het omvangrijke nieuwbouwproject was binnengehaald, stelde Foster + Partners het welzijn en de productiviteit van de gebruikers voorop in de ontwerpplannen. Er werden in totaal 700 modulaire lichtstraten gespecificeerd om een centraal atrium te creëren dat op vijf niveaus daglicht levert. Buitenterrassen, vergaderzalen en ontspanningsruimten roepen een gevoel van rust op en ondersteunen een gezonde, daglichtrijke omgeving. Raamgevels werken samen met de lichtstraten, zodat in alle open kantoorruimten een verbinding met het buitenleven blijft bestaan.

Om een betaalbare, aantrekkelijke, waterdichte oplossing te creëren voor een gebouw waar veel daglicht naar binnen moest vallen, werden modulaire lichtstraten voorgesteld.

Dankzij de modulaire configuratie werden er optimale daglichtniveaus bereikt en werd er een fraaie verbinding gerealiseerd met het hogere deel van het gebouw. Het prefab systeem bevat klemmen en bevestigingssytemen. Daardoor konden de lichtstraten snel gemonteerd worden, ondanks dat er met meerdere aannemers werd samengewerkt bij de bouw van het dak.

VELUX Commercial bood verschillende diensten die zorgden voor een pragmatisch en functioneel ontwerp, waaronder verschillende opties, 3D-rendering en technische oplossingen. Het probleem met de waterafvoer werd opgelost door de vlakken te verbinden met de lichtstraten, waardoor het montageproces sneller verliep.

Het probleem dat de uitzetvoegen door de lichtstraten heen kwamen, werd ook opgelost. Het team realiseerde veilige verbindingen, stabiliteit, een effectieve regenwaterafvoer en een goede aansluiting op de binnenafwerking.

Daarnaast voldoet de oplossing aan een speciale eis, namelijk een glasplaat die uv-straling doorlaat voor de bomen die eronder staan.

Dankzij de grondige planning en efficiënte uitvoering werd de montage eerder dan gepland afgerond.

Een digitale werkomgeving van de volgende generatie

Flexibiliteit en modulariteit betekenen dat kantoorruimtes kunnen worden aangepast aan de manier van werken van een bedrijf of individu. Het moderne ontwerp omvat een digitaal slim gebouw met intelligente liften, virtuele receptie en digitale toepassingen om het energieverbruik te beheren. Ongeveer 3.000 vierkante meter kantoor- en sociale ruimte is gereserveerd voor freelancers en ondernemers. Een collaboratieve kantooromgeving is ontworpen om de gebruikers van het gebouw te ondersteunen en te inspireren om toekomstige manieren van werken te omarmen.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Bouwkundige tekeningen

Toegepaste producten

14 x Zadeldak 5° met steunbalk

Zadeldak 5° met steunbalk

Een dubbele rij lichtstraatmodules, geplaats in een vlakke zadeldakopstelling 5°, met ondersteunende ligger

Afbeelding van lichtstraatoplossing voor Zadeldak met ondersteunende ligger Meer informatie over dit product

Aantal modules: 700

Zadeldak 5° met steunbalk

Een dubbele rij lichtstraatmodules, geplaats in een vlakke zadeldakopstelling 5°, met ondersteunende ligger

Afbeelding van lichtstraatoplossing voor Zadeldak met ondersteunende ligger Meer informatie over dit product

Darren Haylock

partner, Foster + Partners

Met zo'n groot project wilden we een nieuwe manier van werken in een kantoor ontwikkelen. Coworking spaces die samenwerking aanmoedigen en het welzijn van mensen verbeteren, hebben daglicht nodig, dat vinden wij zo belangrijk. Daglicht geeft dit gebouw een centrale focus en creëert de perfecte omgeving voor kantoorwerk en ontspanning. Ramen en dakramen creëren ook een verbinding met de buitenlucht.

Darren Haylock

partner, Foster + Partners

Dit is een van de grootste VELUX modulaire lichtstraten in Europa. Het is een modulair, geprefabriceerd systeem waardoor het zo gemakkelijk te installeren was, de snelheid van de installatie was fantastisch. Modular Skylights hielp ons de werkprocessen te stroomlijnen voor een eenvoudige, efficiënte en beter gecoördineerde installatie.

Het modulaire systeem - icoon

Het modulaire systeem

Meer informatie over modulariteit, belangrijke voordelen en onze co-creatie met Foster + Partners.

Bekijk het modulaire systeem
Projectondersteuning voor modulaire lichtstraten - icoon

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten