{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Biotechbedrijf Promega integreert daglicht in een duurzaam gebouwontwerp

Een imposant dak van maar liefst negenduizend vierkante meter bedekt het nieuwe gebouw van Promega in het Duitse Walldorf, Duitsland. Daglicht, frisse lucht en dwarsventilatie worden gerealiseerd via modulaire lichtstraten, als onderdeel van een groot project. 

Een atrium vult een multifunctionele ruimte met daglicht

Promega biedt onderdak aan kantoren, logistieke en productieruimtes. Een van de projectdoelen die de architecten haas cook zemmrich hadden voor dit multifunctionele gebouw, was om op meerdere verdiepingen verschillende operationele faciliteiten te realiseren. Dochtermaatschappijen van de Promega Corporation werken nu samen onder het hellende sheddak, dat daglicht biedt voor meer dan 115 medewerkers. De gebouwgebruikers werken in een ruimte met opvallende houten balken en verdiepingen vol met daglicht.

De 250 lichtstraatmodules laten daglicht binnenvallen in de werkomgevingen via een atrium, dat mensen met de buitenwereld verbindt. Het ruimtelijke concept en de gebouwschil zijn zo ontworpen dat daglicht en frisse lucht diep doordringen in het gebouw. 

Een sheddak met lichtstraten op het noorden biedt daglicht zonder schittering en laat zacht, natuurlijk licht binnenvallen. Daarom is er geen behoefte aan aanvullende rolgordijnen. Het sheddak bestaat uit een houten constructie die is afgedekt. Op de gevels bieden overkappingen en zonwering bescherming tegen direct zonlicht.

Naast de betonkernactivering op basis van geothermische buizen en de mechanische ventilatie, zorgen ook de lichtstraten voor een comfortabel binnenklimaat. De triple beglazing zorgt voor extra thermisch comfort en draagt bij aan een lage U-waarde, om warmteverlies te minimaliseren. Verder draagt deze beglazing bij aan een duurzaam ontwerp, dat ook zonnepanelen bevat om het energieverbruik te verlagen. Meerdere modules kunnen worden geopend om een natuurlijk schoorsteeneffect te creëren in het atrium en de luchtstroom te bevorderen, waardoor de CO2-niveaus dalen. De lichtstraten dragen bij aan de duurzaamheidsdoelen doordat ze voor frisse lucht zorgen, waardoor er minder behoefte is aan airconditioning en het energieverbruik tijdens de warmere maanden daalt.

 

Het project werd genomineerd voor de VELUX architectuurwedstrijd 2022.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Bouwkundige tekeningen

Toegepaste producten

15 x Sheddak

Sheddak 25-90°

Een enkele rij lichtstraatmodules voor hellende, shed- of zaagtanddaken. ​

Afbeelding van Sheddakoplossing - VELUX modulaire lichtstraten Meer informatie over dit product

Aantal modules: 250

Beglazing: Isolerende triple

Sheddak 25-90°

Een enkele rij lichtstraatmodules voor hellende, shed- of zaagtanddaken. ​

Afbeelding van Sheddakoplossing - VELUX modulaire lichtstraten Meer informatie over dit product

Martin Haas

haas cook zemmrich STUDIO2050

In de gemeenschapsruimtes wordt zo goed mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk licht, via de gevels of het atrium.

Juryrapport, VELUX architectuurwedstrijd 2022

Onder een imposante houten structuur hebben de architecten een gevarieerd kantoor- en communicatielandschap gecreëerd, dat baadt in daglicht via de modulaire lichtstraten. Ondanks dat het gebouw zeer diep is, voelt het bijna alsof je buiten bent. Dit gevoel wordt verder ondersteund door een zeer modern klimaatconcept, dat gebaseerd is op natuurlijke opwaartse druk en dwarsventilatie, om zo min mogelijk techniek en energie te gebruiken in het gebouw.

Concept voor een duurzaam klimaat, verlichting en ventilatie

Thermisch comfort en de binnenluchtkwaliteit worden ondersteund door mechanische ventilatie, terwijl de betonkernactivering aan een geothermisch veld is gekoppeld. De zonnepanelen op het dak bieden de basis voor het energieverbruik. De lichtstraten dragen bij aan duurzaamheid doordat ze voor frisse lucht zorgen, waardoor er minder behoefte is aan airconditioning in warmere maanden.

Pictogram calculator

Ontvang een prijsindicatie

Vraag naar een prijsindicatie voor uw lichtstraatoplossing.

Ontvang een prijsindicatie
Projectondersteuning voor modulaire lichtstraten - icoon

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten