{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Een ecovriendelijk informatiecentrum draagt bij aan CO₂-verlaging door fietsen aan te bieden

In het Duitse Bad Kreuznach staat een uniek mobiliteits- en informatiecentrum direct naast het station. Het centrum bevat tevens een fietsenstalling en een garage.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een ronde structuur met houten balken en een glazen roedensysteem dat geïntegreerd is in de gevel van het gebouw. Er valt daglicht binnen in een ruimte waar vierhonderd fietsen kunnen staan en die ook dient als adviescentrum op het gebied van e-mobility.

Het bouwproject ontstond als onderdeel van het actieplan voor duurzame mobiliteit. Dit initiatief van het Duitse federale ministerie van Economie en Klimaat ondersteunt innovatieve investeringsprojecten die het gebruik van de fiets promoten voor ontspanning of vervoer.

De gevel van het gebouw bestaat uit een roedensysteem dat is uitgerust met gelamineerde beglazing en geïntegreerde zonnepanelen. De energiebesparende kenmerken dragen bij aan het duurzame ontwerp en voorzien het gebouw van stroom.

Een overheidsproject dat het milieu verbetert 

Het gebouw werd ontworpen door slb_architekten und ingenieure. Het project werd gesubsidieerd via een nationaal klimaatbeschermingsinitiatief van het Duitse federale ministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid (BMU). De klimaatvriendelijke constructie stimuleert de lokale gemeenschap om fietsen te gebruiken in plaats van auto's. Dit leidt vervolgens tot minder CO2-uitstoot en stimuleert mensen om in beweging te komen.

Ecologische materialen geïntegreerd in een roedensysteem

Het mobiliteits- en informatiecentrum bestaat uit een frameconstructie van ecologisch hout. De glazen gevel is uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen die licht omzetten in elektriciteit. Het roedensysteem van VELUX Commercial werd gebruikt als onderdeel van de substructuur van de gevel, met glazen panelen van wel 6,75 meter lang.

Het systeem met verticale en horizontale balken van aluminium profielen ondersteunt zichzelf of kan worden bevestigd op een draagconstructie. Op maat gemaakte gevelelementen kunnen in het systeem worden geplaatst. Deze worden op hun plek gehouden door drukprofielen. Op deze manier was het mogelijk om gelamineerde veiligheidsbeglazing te combineren met modules met zonnepanelen.

Op de bovenste verdieping van het gebouw werden zeventien glazen modules geplaatst. De zonnepanelen strekken zich uit over 220 m2 en produceren in totaal 25 kWp, met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 14.000 kWh. De energieopbrengst is voldoende voor het elektriciteitsgebruik van het gebouw en levert tevens energie voor de oplaadstations van de e-bikes.

Projectmanagement en berekeningen

VELUX Commercial droeg zorg voor de ontwerpplanning, de productie, het projectmanagement en de montage van het roedensysteem, inclusief de gelamineerde veiligheidsbeglazing. Ook werd de jaarlijkse energieopbrengst van de zonnepanelen berekend en werden de benodigde elektriciteitskabels meegeleverd. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van daglicht en wordt er energie bespaard, wat bijdraagt aan duurzaamheidsdoelen.

Samenvatting


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Bouwkundige tekeningen

Toegepaste producten

1 x Roedensysteem DC

Roedensysteem DC

Glazen roedensystemen met aluminium profielen om maatwerk glazen lichtstraat te creëren

Daglichtoplossing dak en gevel Meer informatie over dit product

Aantal modules: 45 (630 m² geveloppervlak)

Roedensysteem DC

Glazen roedensystemen met aluminium profielen om maatwerk glazen lichtstraat te creëren

Daglichtoplossing dak en gevel Meer informatie over dit product

Sven Schneider

slb_architekten und ingenieure

Omdat er steeds meer vraag is naar milieuvriendelijke oplossingen bestaan de bouwmaterialen, van de draagconstructie tot aan de interieurafwerking, voornamelijk uit hout, beton, staal en glas. Dit toekomstbestendige gebouw heeft als doel om het wegennetwerk van de stad te ontlasten, de CO₂-uitstoot te verlagen en de levenskwaliteit in Bad Kreuznach op de lange termijn te verbeteren.

Een roedensysteem dat milieuvriendelijk is dankzij een duurzaam ontwerp en geïntegreerde zonnepanelen

Het roedensysteem heeft een Milieuproductverklaring (EPD) die is uitgegeven door het Duitse onafhankelijke testinstituut ift Rosenheim. Daarnaast kan het systeem worden gebruikt als onderdeel van een ontwerp met een hoge thermische isolatie, dat in aanmerking komt voor een certificaat van het Passive House Institute.

Financiering

Het project werd gesubsidieerd door het Duitse federale ministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire veiligheid (BMU) als onderdeel van het nationale klimaatbeschermingsinitiatief.

Nationale Klimaschutz Initiative logo
Price estimate - icon

Ontvang een prijsindicatie

Vraag naar een prijsindicatie voor uw lichtstraatoplossing.

Ontvang een prijsindicatie
Projectondersteuning voor modulaire lichtstraten - icoon

Wij helpen u graag

Onze lichtstraatspecialisten staan klaar om u door het hele proces te begeleiden, van ontwerp tot montage.

Aanvraag projectondersteuning

Andere referentieprojecten