Modulaire lichtstraten onderdeel van integraal ontwerp

Geslaagde transformatie

Twee vleugels van Dulon College zijn verbonden door een transparant dak met VELUX lichtstraten. Dit creëert een prachtige ontmoetings- en onderwijsruimte.

Erik van Schaik en Tony van Zon op het dak van het Dulon College.

Erik van Schaik en Tony van Zon op het dak van het Dulon College. Foto: Lucas van der Wee

Het Dulon College, onderdeel van COG, heeft onlangs een duurzame transformatie ondergaan. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de veranderende onderwijsvisie en was gedateerd qua installaties en daglichttoetreding. In samenwerking met architect Mathieu de Danschutter (Cepezed) adviseerde Tony van Zon van VELUX Commercial over de toepassing van natuurlijk daglicht. Het resultaat is een project met VELUX modulaire lichtstraten, geïntegreerd tussen twee vleugels, waardoor een prachtige ontmoetings- en onderwijsruimte is gecreëerd.

Natuurlijk daglicht speelt een essentiële rol in het bevorderen van een gezond binnenklimaat. De VELUX modulaire lichtstraten bieden esthetische voordelen, een lange levensduur en zijn eenvoudig te monteren en demonteren. Dit bevordert de circulariteit van het gebouw, omdat de lichtstraten hergebruikt kunnen worden. Bovendien hebben de lichtstraten een hoge energetische waarde, uitstekende isolatiewaarde en bieden ze onzichtbare ventilatie en optionele zonwering.

Met de VELUX modulaire lichtstraten profiteert het Dulon College van de voordelen van natuurlijk daglicht. Het gebruik van natuurlijke ventilatie, in combinatie met mechanische ventilatie wanneer nodig, draagt bij aan energiebesparing en een gezond binnenklimaat.

Dulon College met modulaire lichtstraten

Binnen aanzicht Modulaire Lichtstraten. Het Lessenaarsdak zorgt voor veel daglicht. Fotos: Lucas van der Wee

Het vernieuwde Dulon College is bijna energieneutraal dankzij goede isolatie, een nieuwe gevel, zonnepanelen, een warmte-koudeopslaginstallatie, vloerverwarming en spuiventilatie. Het gebouw voldoet aan het label Frisse Scholen Klasse B, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat. De gevel wordt vervangen door geprefabriceerde houten skeletbouw met aluminium beplating, waardoor het schoolgebouw een unieke uitstraling krijgt.

De transformatie van het Dulon College toont een investering in duurzaamheid en welzijn. Het nieuwe interieur biedt meer ruimte en daglicht, waardoor een optimale leer- en werkomgeving ontstaat. Het Dulon College is een referentie voor VELUX Commercial en benadrukt de voordelen van natuurlijk daglicht en ventilatie in het onderwijs.