VELUX Commercial bereikt hoogste veiligheidserkenning met behalen Safety Culture Ladder certificering

Veiligheid

VELUX Commercial staat aan de top van veiligheid met het behalen van de Safety Culture Ladder certificering. Onze inzet voor veiligheid is nu officieel erkend en bevestigt onze leidende positie in bewust veilig werken. Veiligheid staat bij ons voorop!

Safety Culture Ladder logo
Een monteur veilig op het dak aan het werk

Een monteur veilig op het dak aan het werk

VELUX Commercial is trots om aan te kondigen dat we met succes de Safety Culture Ladder certificering hebben behaald, een erkenning van onze inzet voor veiligheid op de werkvloer. Deze certificering, die het gedrag en de houding van onze medewerkers beoordeelt, plaatst veiligheid centraal in onze bedrijfscultuur. Met de Safety Culture Ladder laten we zien dat we verder gaan dan standaard veiligheidsnormen. Ons streven naar bewust veilig werken wordt nu officieel erkend door deze prestigieuze certificering. Het behalen van deze erkenning is niet alleen een mijlpaal voor VELUX Commercial, maar ook een geruststelling voor onze klanten en partners.

De Safety Culture Ladder wordt steeds belangrijker in de industrie en wordt al vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor gerenommeerde leveranciers zoals Prorail en TenneT. Als onderdeel van onze toewijding aan veiligheid voldoen we niet alleen aan deze eisen, maar overtreffen we ze ook. Bovendien wordt de Safety Culture Ladder sinds 2022 verplicht gesteld door de Governance Code Bouw, wat de relevantie van deze certificering in de bouwsector benadrukt. Het behalen van deze certificering versterkt niet alleen onze positie in de markt, maar bevestigt ook dat veiligheid een integraal onderdeel is van onze bedrijfsidentiteit.

Bij de Safety Culture Ladder worden de volgende vier belangrijkste aspecten gemeten:

  • Leiderschap en betrokkenheid van het management: Het actieve betrokken zijn van het management bij het promoten en ondersteunen van een veiligheidscultuur binnen de organisatie.
  • Bewustzijn en gedrag van medewerkers: De mate waarin medewerkers zich bewust zijn van veiligheidsrisico's en proactief handelen om deze risico's te verminderen.
  • Communicatie en openheid: De effectiviteit van communicatie binnen de organisatie met betrekking tot veiligheid en het aanmoedigen van werknemers om openlijk over veiligheidskwesties te praten.
  • Continu verbeteren en leren: Actieve zoektocht binnen de organisatie naar manieren om de veiligheid te verbeteren en het zien van fouten als leermogelijkheden om de veiligheid te versterken.