Modulaire lichtstraten dragen bij aan een duurzaam ontwerp
In Kopenhagen onderging de bijna honderd jaar oude Grøndalsvængets School een transformatie en uitbreiding om extra ruimte te realiseren voor sport, muziek en leren. Tijdens dit duurzame project werd het bestaande hoofdgebouw gerenoveerd en werden er twee nieuwe gebouwen gebouwd. Deze gebouwen werden ontworpen met modulaire lichtstraten, om daglicht en frisse lucht binnen te laten en de leerlingen nieuwe energie te geven.
Nieuwbouw in de stijl van de buurt resulteert in een duurzaam ontwerp
De architecten van JJW Arkitekter wilden de geschiedenis van de buurt respecteren. Daarom zijn 250.000 bakstenen hergebruikt, als onderdeel van een duurzame cradle to cradle-ontwerpfilosofie. Deze beslissing werd genomen om de stijl van de buurt te behouden. Bakstenen van een nabijgelegen ziekenhuis werden daarom gerecycled.
Er werden 77 sheddak-modules gemonteerd in de hellende daken, zowel rijen als losse eenheden, om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht binnenvalt in de nieuwe schoolgebouwen. Doordat het daglicht nu binnenvalt via het dak en de gevel is er minder behoefte aan kunstverlichting. Natuurlijke ventilatie leidt tot minder gebruik van mechanische ventilatie in warmere maanden en draagt bij aan lagere CO2-niveaus.
Daglicht en ventilatie resulteren in een lager energieverbruik en dragen bij aan duurzame doelen, die overeenkomen met de kernwaarde van de school om zich te concentreren op innovatieve manieren van leren. De meer dan 300 leerlingen en 25 medewerkers genieten nu van extra-curriculaire activiteiten, moderne klaslokalen en een uitnodigende gemeenschapsruimte in de twee nieuwe gebouwen.
Actieve ruimtes, getransformeerd door daglicht
In de nieuwe gebouwen is er een gevoel van ruimte en harmonie gecreëerd door de aanwezigheid van daglicht en ventilatie. Doordat de modulaire lichtstraten op het noorden zijn georiënteerd, profiteren gebouwgebruikers van natuurlijk licht, zonder dat ze worden blootgesteld aan fel zonlicht. Doordat er minder schittering is, is het ook veiliger en prettiger voor leerlingen om sporten als gym en volleybal te beoefenen.
Voor de renovatie hadden leerlingen regelmatig last van een verminderd concentratievermogen. De docenten konden niet efficiënt gebruikmaken van hun digitale whiteboards, omdat er tijdens bepaalde uren van de dag teveel zonlicht op viel. De warmte was ook een probleem tijdens de warmere maanden. Dat leidde tot hogere kosten, omdat er onvoldoende mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie was in het hoofdgebouw. Er werd een weloverwogen keuze gemaakt om sheddaken te monteren in de twee nieuwe gebouwen.
Verschillende lichtstraten zijn uitgerust met geïntegreerde rolgordijnen, die ook bijdragen aan het reguleren van het binnenklimaat. Dankzij daglicht en frisse lucht via het dak hebben de gebouwgebruikers minder last van hoofdpijn en vermoeidheid en kunnen ze zich langer concentreren op het leren.