Energieprestaties van lichtstraten begrijpen: Wat is de U-waarde, de G-waarde en de energiebalans?


Uitzicht op het dak van de universiteit van Lyon
Universiteit van Lyon, Frankrijk. Daklichten werden vervangen door energie-efficiënte VELUX modulaire lichtstraten

De koolstofdioxide-uitstoot en het energieverbruik van een gebouw worden sterk beïnvloed door de balans tussen warmteverlies en zonnewinsten. Daarom is het bij het ontwerpen van een gebouw nuttig om de relatie tussen warmtedoorgangscoëfficiënt, beglazing en de verschillende niveaus van thermische prestatie te begrijpen.

Belangrijke factoren die de energieprestatie van lichtstraten beïnvloeden

1. Wat is de G-waarde?

De maat voor de zonne-energie die een gebouw binnenkomt via de beglazing is de totale zonne-energietransmissie, of g-waarde. Het is de verhouding tussen de zonnewarmte die door de beglazing wordt doorgelaten en de zonnewarmte die op de beglazing valt, uitgedrukt in een waarde van 0 tot 1. Accessoires, zoals automatische of door de gebruiker bediende zonwering, kunnen in combinatie met de beglazing zorgen voor een dynamische g-waarde, die dus kan worden gewijzigd als reactie op interne of externe omstandigheden.

G-waarde feiten:

  • Meet hoeveel zonne-energie door uw lichtstraat binnenkomt
  • Gemeten van 0 tot 1 (hogere cijfers = meer zonne-energie)
  • Kan dynamisch worden geregeld met zonweringsaccessoires

2. Wat is de U-waarde?

De U-waarde van een bouwelement drukt de hoeveelheid energie uit die van de warme naar de koude kant wordt doorgegeven. Hoe lager de U-waarde, hoe minder energie er wordt overgedragen. Het is vaak het doel om de U-waarde van bouwelementen te verlagen om het warmteverlies, en daarmee de verwarmingsbehoefte, van het gebouw te verminderen.

De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. In beglazingsconstructies wordt warmte van binnenuit door de isolerende glaseenheid naar buiten overgedragen door straling, convectie (warme lucht stijgt, koude lucht daalt) en geleiding.

Voor zowel G-waarden als U-waarden kunnen prestaties worden opgegeven voor de hele beglazingseenheid of alleen voor de middelste ruit. Zoals de namen al suggereren, houden de waarden voor de hele eenheid rekening met zowel de beglazing als het kozijn, terwijl de waarden voor de middelste ruit alleen betrekking hebben op de beglazing.

De waarden voor de middelste ruit lijken lager, omdat het effect van het kozijn niet wordt meegerekend. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gelijksoortige vergelijkingen worden gemaakt tussen verschillende producten en dat representatieve waarden worden gebruikt bij de beoordeling van het hele gebouw. Lees meer over de U-waarde.

Feiten over U-waarde:

  • Meet de warmteoverdracht van warme naar koude gebieden
  • Lagere U-waarden = betere isolatieGemeten in W/m²K
  • Warmteoverdracht door:
    • Straling
    • Convectie (luchtbeweging)
    • Geleiding

Hellend vs. verticaal: Wat u moet weten

Daklichten worden geïnstalleerd op hellende oppervlakken, wat betekent dat ze een hogere Uw-waarde hebben (een maat voor warmteverlies) in vergelijking met verticale ruiten. Dit komt doordat het gas tussen de ruiten meer beweegt als het raam kantelt, waardoor het warmteverlies toeneemt. Het soort gas en de dikte van de spleet tussen de ruiten hebben ook invloed op deze beweging. Over het algemeen maakt de helling niet veel uit als de spleet ongeveer 10 mm of minder is. Deze hogere Uw-waarde betekent dat er meer warmte kan ontsnappen via de daklichten, wat de energie-efficiëntie van het gebouw beïnvloedt. Daklichten laten echter ook meer zon- en daglicht binnen omdat ze ook aan een groter deel van de hemel worden blootgesteld dan gevelvensters en normaal gesproken zonder enige constructieve zonwering worden geïnstalleerd. Hierdoor kan zowel de zonnewinst als het natuurlijke licht in het gebouw toenemen.

Traditioneel is de U-waarde de enige parameter die wordt gebruikt om de energieprestaties van ramen te evalueren. Het is gebruikelijk om de U-waarde voor dakvensters op te geven bij een hoek van 90°, d.w.z. als gevelvensters.

Hoewel de warmtedoorgangscoëfficiënt toeneemt met toenemende helling, neemt de passieve zonnewinst nog meer toe. De verticale waarde geeft dus een eerlijkere indicatie van de prestatie dan de hellende waarde. VELUX Commercial streeft ernaar om de U-waarde van ramen te vervangen door de energiebalans.

Slimme keuzes maken: Verder dan basismetingen

Energiebalans: Het complete plaatje

De term energiebalans wordt gebruikt om de energetische eigenschappen van een ruit te beschrijven. De bedoeling is om de balans tussen zonnewinst en warmteverlies te communiceren. De energiebalans wordt berekend als de som van de bruikbare zonnewinst door de beglazing tijdens het verwarmingsseizoen minus het warmteverlies. De energiebalans is een nauwkeurigere manier om de energetische eigenschappen van een raam te beschrijven dan alleen de U-waarde, omdat de energiebalans zowel de Uw-waarde als de g-waarde omvat om een completer beeld te geven.

Waar moet u rekening mee houden?

  • Type gebouw en ontwerp
  • Raamoriëntatie
  • Geografische locatie
  • Balans tussen zonnewarmte, natuurlijke lichtinval en warmteverlies
Grafieken met zonnewinst, warmteverlies en energiebalans

Belangrijke indicatoren voor lichtstraatprestaties

Professionele inzichten: Haal het meeste uit uw lichtstraten 

Concluderend kunnen we stellen dat lichtstraten een cruciale rol spelen in de energiedynamiek van een gebouw door zowel het warmteverlies als de zonnewinsten te beïnvloeden. Inzicht in de wisselwerking tussen G-waarden en U-waarden is essentieel voor het optimaliseren van energieprestaties. Hoewel lichtstraten het warmteverlies kunnen vergroten door hogere U-waarden, verbeteren ze ook de zonnewinst en het daglicht, wat bijdraagt aan een energie-efficiënter en comfortabeler binnenklimaat. Door zich te richten op de energiebalans, die zowel de zonnewinst als het warmteverlies in beschouwing neemt, kunnen ontwerpers weloverwogen beslissingen nemen die de voordelen van natuurlijk licht maximaliseren en tegelijkertijd het energieverbruik minimaliseren. Uiteindelijk kan het strategisch gebruik van lichtstraten leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de algehele energie-efficiëntie en duurzaamheid van een gebouw.

Afbeeldingen van een autoshowroom zonder en met lichtstraten

Lichtstraten kunnen zowel de zonnewinst als het natuurlijke licht in het gebouw vergroten

Beste praktijken voor energiezuinige lichtstraten

  1. Houd rekening met zowel de U-waarde als de G-waarde bij het kiezen van lichtstraten
  2. Houd rekening met de installatiehoek voor nauwkeurige schattingen van de prestaties
  3. Kijk naar de totale energiebalans in plaats van individuele metingen
  4. Houd rekening met uw specifieke klimaat en gebouwbehoeften

Bron: Basisboek daglicht, energie en binnenklimaat

Gerelateerde artikelen

VELUX modulaire lichtstraten Sheddak in het Promega Logistics Center

Als het gaat om energie-efficiëntie in gebouwen, is het van cruciaal belang om de U-waarde van bouwcomponenten te begrijpen. De U-waarde is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de thermische prestaties van onze producten.

Vogelperspectief op Otto Suhner AG daklichten

Als u maximaal daglicht laat binnenvallen in een industriële gebouw, heeft dat verschillende voordelen. Goed daglicht leidt tot meer comfort, een betere gezondheid en een hogere productiviteit. Daarnaast kan een goed daglichtontwerp bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Of het nu gaat om een magazijn, fabriek of hoofdkantoor, VELUX Commercial helpt u graag met de veiligste oplossing.

Drie terminals in Nordhavn met polycarbonaat lichtstraten

Daglichtoplossingen dragen bij aan het creëren van hoogwaardige, aantrekkelijke en comfortabele ruimtes. Er zijn verschillende daklichtoplossingen beschikbaar om de daglichtinval in openbare gebouwen te maximaliseren. Openbare gebouwen zijn publiek toegankelijk voor iedereen. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals het gemeentehuis, zijn ook openbare gebouwen.