JET BIK is nu onderdeel van VELUX Commercial en we zijn verheugd u te verwelkomen op onze nieuwe website. Hier vindt u ons complete portfolio met daglichtoplossingen en diensten.

Hoe voorkom je oververhitting in klaslokalen


Van VELUX Commercial
Hessenwaldschule met VELUX modulaire lichtstraten
Hessenwaldschule met VELUX modulaire lichtstraten

Er bestaat geen twijfel over dat het fysieke ontwerp van een klaslokaal een positief of negatief effect kan hebben op leerresultaten van kinderen. De afgelopen decennia is uit verschillende onderzoeken gebleken dat een consistent thermisch comfort hierbij een van de belangrijkste factoren is.

Onderzoekers doen al tientallen jaren onderzoek naar de optimale temperatuur voor betere leerresultaten. Ze hebben geconstateerd dat als de temperatuur en de vochtigheidsgraad stijgen, leerlingen zich minder comfortabel voelen, een kortere aandachtsspanne hebben en minder goed presteren.

Hogere temperaturen in de klas worden ook in verband gebracht met meer hoofdpijn en meer irritatie aan de ogen, oren, neus en keel. Een hoge vochtigheidsgraad kan leiden tot schimmelvorming, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken of verergeren, zoals astma.

In Europa hebben alle landen een beleid voor een minimumtemperatuur in klaslokalen opgenomen in hun wetgeving of normen. Deze minimumtemperaturen variëren per land en per seizoen, maar liggen tussen de 17 °C en 20 °C. Er zijn minder Europese landen die normen hebben voor de maximumtemperatuur in klaslokalen, maar voor de landen die dat wel hebben liggen die tussen de 22 °C en 29 °C.

Bij het moderniseren van oude scholen of het bouwen van nieuwe scholen is het creëren van goede thermische omstandigheden een belangrijk aandachtspunt. Dat kan worden bereikt door energie-efficiënte technologieën, zoals natuurlijke ventilatie, zonwering en intelligent gebouwontwerp.

eBook:  Gezondere Scholen Bouwen: Zes Manieren om Onze Kinderen Beter te Laten Leren

Ventilatie

Natuurlijke verkoeling kan overdag eenvoudig worden bereikt door ramen en lichtstraten open te zetten. Er zijn echter weinig scholen die gebruik maken van nachtventilatie. Deze methode gebruikt de koele nachtlucht om de temperatuur van de thermische massa van het gebouw (muren, vloeren, meubilair, enz.) te verlagen, zodat er de volgende dag minder energie nodig is om het gebouw af te koelen.

Er is weerstand om gebouwen 's nachts te verkoelen vanwege veiligheidsredenen en omdat er niemand aanwezig is om de ramen of lichtstraten te sluiten bij slecht weer. Het kan een oplossing zijn om ramen en lichtstraten te installeren die gedeeltelijk kunnen worden geopend, zodat koele lucht wel naar binnen kan maar indringers of regen niet.

Andere oplossingen

In landen waar de temperatuur in de zomer regelmatig boven de 30 °C uitkomt, is natuurlijke ventilatie misschien niet voldoende om de temperaturen in klaslokalen op een aangenaam peil te houden. Plafondventilators en airconditioning kunnen dan voor extra verkoeling zorgen.

Uit veldonderzoek blijkt echter dat mensen in natuurlijk geventileerde gebouwen hogere temperaturen accepteren (de Dear and Bragger, 1998)¹. Dit komt doordat het lichaam zich aan de omgeving aanpast. Dit verschijnsel heet ook wel adaptief thermisch comfort. Het werkt alleen als mensen hun kleding kunnen aanpassen en de ramen zelf kunnen opendoen. Op deze manier kan in zeer warme klimaten thermisch comfort worden bereikt zonder airconditioning, met alleen natuurlijke ventilatie, zonwering en intelligent gebouwontwerp.

Op welke manier het ook bereikt wordt, thermisch comfort in klaslokalen is essentieel voor het welzijn van kinderen en uiteindelijk ook voor goede leerresultaten. Net als de bordjes pap uit het bekende sprookje over Goudlokje en de drie beren, moet de temperatuur niet te warm, niet te koud, maar precies goed zijn.

Bronnen

  1. de Dear and Brager (1998). Developing an Adaptive Model of Thermal Comfort and Preference. ASHRAE Transactions

Gerelateerde artikelen

Natuurlijk licht dat binnenvalt via VELUX modulaire lichtstraten, scholengroep René Guest, Frankrijk

Een belangrijke functie van een gebouw is het buitenhouden van ongewenste geluiden. Geluidsisolatie is een belangrijke parameter voor bouwcomponenten, aangezien lawaai van buitenaf een negatieve invloed kan hebben op gezondheid, stemming en leervermogen.

Kinderen in klaslokaal met veel daglicht

Als kinderen het gevoel hebben dat het klaslokaal 'van hen' is, wordt hun eigenwaarde en verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd. Dat leidt tot betere leerresultaten.

Gemeentehuis Aarup, Denemarken, is omgetoverd tot kinderdagverblijf/kleuterschool

Scholen zijn complexe omgevingen waar een groot aantal factoren samenwerken die bepalen hoe een kind de school ervaart, zowel op fysiek, intellectueel of sociaal gebied.

Schoolontwerp met daglicht en lichtstraten

Heeft u er ooit bij stilgestaan dat 64 miljoen Europese kinderen meer tijd op school doorbrengen dan waar dan ook, behalve in hun eigen huis?

Tageslicht im Vergleich mit Kunstlicht – gibt es Auswirkungen auf die Lernumgebung?

In dit artikel verkennen we het verschil dat daglicht en kunstlicht kunnen maken en geven we ontwerptips voor het juiste balans tussen dag- en kunstlicht.

Hessenwaldschule met VELUX modulaire lichtstraten

De Hessenwald School in Weiterstadt, Duitsland, is een voorbeeld van energie-efficiënte, hedendaagse architectuur die een nieuw leer- en pedagogisch model faciliteert. Het goed verlichte en goed geventileerde atrium dat drie verdiepingen telt, staat centraal in zowel het model als het gebouw.

Net als voor de bordjes pap uit het bekende sprookje Goudlokje en de drie beren, geldt ook voor klaslokalen dat ze niet te warm, niet te koud, maar precies goed moeten zijn.

Universiteit van Zuid-Denemarken met VELUX modulaire lichtstraten

Wist u dat goed ontworpen klaslokalen een aanzienlijke invloed hebben op leerprestaties? Uit onderzoeken is gebleken dat betere fysieke kenmerken van klaslokalen het leervermogen van leerlingen stimuleren.

Multifunctioneel gebouw met VELUX modulaire lichtstraten

Iedereen kent het beste medicijn tegen winterdepressie: er even tussenuit naar een warme, zonnige omgeving met witte stranden en een helderblauwe zee.

Kinderdagverblijf/kleuterschool in Aarup, Denemarken, met VELUX modulaire lichtstraten

Een slechte luchtkwaliteit in scholen kan de oorzaak zijn van verminderde concentratie en lagere prestaties, maar ook van een hoger ziekteverzuim. Lees hier meer over en over hoe u een klaslokaal goed kunt ventileren. Slechte luchtkwaliteit in klaslokalen heeft niet alleen invloed op het concentratievermogen van leerlingen, maar kan ook schadelijk zijn voor hun algehele gezondheid en welzijn.